Najbolji europski mirovinski sustav

Prema izvještaju Mercer CFA Institute Global Pension Index iz 2020. Nizozemska ima najbolji mirovinski sustav u svijetu*. Slijede Danska i Izrael, a potom i Australija i Finska. Sličan je poredak bio i lani, s time da je treće mjesto tada pripalo Australiji. Dno tablice zauzeli su Meksiko, Italija i Filipini. Hrvatska nije bila uključena u ovo istraživanje.

Nizozemska ima mirovinsku imovinu vrijednu 1.500 milijardi eura, a njeni umirovljenici mogu računati na relativno visoku mirovinu – u prosjeku između 75% i 80% posljednjeg ostvarenog prihoda (uz uvjet da su ostvarili najmanje 40 godina staža). Također,  državna mirovina dostupna je svakom nizozemskom građaninu nakon što napuni 65. godinu, čak i bez prethodne radne aktivnosti.  Visina punog iznosa starosne mirovine je oko 1000 dolara za pojedinca i oko 1400 dolara za parove. Starosna mirovina se dobiva povrh mirovine koja se ostvaruje iz radnog odnosa zaposlenika, a svaki umirovljenik dobiva još „blagdanski džeparac“ u visini od oko 700 dolara. Država je tu odigrala značajnu ulogu. Osim što porez na osobni dohodak koji je viši od 60.000 dolara iznosi 52 posto, gotovo polovina nizozemskih poreza slijeva se u fond iz kojega se isplaćuju opće starosne mirovine. No Nizozemci očito misle da mogu još i bolje te za početak 2022. planiraju dosad najveću reformu sustava (Pensioenakkoord).

*Mercer CFA Institute Global Pension Index svake godine objavljuje popis najboljih mirovinskih sustava, a pri bodovanju uzima u obzir njihovu adekvatnost, cjelovitost i održivost. Ove je godine istraživanjem obuhvaćeno 39 nacionalnih mirovinskih sustava.

Izvori:

https://www.ipe.com/news/netherlands-keeps-crown-as-worlds-best-pension-system/10048533.article

https://www.consultancy.eu/news/5146/netherlands-and-denmark-have-best-pension-systems-in-the-world

https://www.visualcapitalist.com/ranked-countries-pension-plans/