Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) financijsku pismenost definira kao kombinaciju informiranosti, znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje ispravnih financijskih odluka za ostvarenje individualne dobrobiti. Kako upravljati vlastitim financijama, kako ulagati u dionice, što je mirovinska štednja i kako  štedjeti za mirovinu… zvuči kompleksno, ali ne i nesavladivo. U današnjem društvu kada nam je sve nadohvat ruke, postoji niz alata i savjeta online koji nam jednako mogu pomoći doći do odgovor na sve naše nedoumice, ali nas istovremeno i zbuniti u cijeloj šumi informacija. 

Financijska pismenost, i mladih i onih starijih, jedan je od ključnih zadataka kojima se danas bave financijske institucije i, kao noviji primjer, mirovinski fondovi okupljeni u Udruzi društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO). Upravo je UMFO nedavno svim korisnicima digitalnog okružja predstavio Gospodina Fina, virtualnog financijskog pomoćnika s kojim je moguće komunicirati u stvarnom vremenu putem aplikacije Viber i koji će, kako kaže, na jednostavan način otkriti korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu i kako osigurati bolje umirovljeničke dane. 

Pokazalo se da je upravo ovo vrijeme, kada smo zbog koronavirusa više fokusirani na online komunikaciju, idealno za ostvarivanje ovakve vrste kontakta i snalaženja u moru informacija. Osim što će pomoći personaliziranim savjetom, gospodin Fin će korisnicima otkriti i neke zanimljivosti i brojke iz svijeta mirovina. „Prosječna mirovina u Hrvatskoj u studenom 2020. iznosi 2874 kune. To je 43% prosječne hrvatske neto plaće“, samo je jedna od njih. Gospodin Fin je odličan virtualni pomoćnik za pitanja mirovinskog sustava, s kojim ćete se vrlo jednostavno sprijateljiti.